Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Szef kuchni (kuchmistrz) |
---|---|
Kod: | 343402 |
Synteza: | Organizuje i nadzoruje pracę podległego personelu kuchennego oraz prowadzi instruktaż technologiczno-techniczny w zakresie produkcji kulinarnej w zamkniętych i otwartych zakładach żywienia zbiorowego. |
Zadania zawodowe: |
planowanie produkcji i ustalanie asortymentu produkcji; sporządzanie zapotrzebowania na surowce do produkcji; przyjmowanie surowców do produkcji i ich ocena; przeprowadzanie oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych (ocena organoleptyczna, kulinarna), pobieranie próbek; planowanie jadłospisów i prawidłowe zestawianie potraw; nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi w poszczególnych pomieszczeniach produkcyjnych; prowadzenie instruktażu w zakresie metod i technik sporządzania wyrobów kulinarnych; wprowadzanie i sporządzanie nowych potraw wg nowych (własnych) receptur i przepisów; przygotowywanie personelu do wprowadzania nowych wyrobów i nowoczesnego sprzętu technicznego; nadzorowanie wydawania potraw z kuchni; prowadzenie dokumentacji dotyczącej rozliczeń produkcji (rozliczeń materiałowo-technologicznych); opracowywanie harmonogramów pracy dla personelu kuchni na poszczególnych stanowiskach, nadzorowanie i rozliczanie czasu pracy, ocenianie pracy podległego personelu; nadzorowanie przestrzegania przez podległy personel przepisów bhp i ppoż. oraz wymogów higieniczno-sanitarnych obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego. |