Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo fermentacyjne |
---|---|
Kod: | 314409 |
Synteza: | Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji takich wyrobów, jak: piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy - uzyskiwanych na drodze fermentacji lub biosytntezy; dokonuje rozliczeń produkcji oraz uczestniczy w badaniach naukowych i opracowywaniu nowych technologii. |
Zadania zawodowe: |
nadzór nad przebiegiem procesu technologicznego (przygotowywania kultur drobnoustrojów, leżakowania, wirowania, filtrowania, rozlewu, itp.); organizowanie pracy zespołu pracowników w sposób zapewniający należyte wykorzystanie linii produkcyjnych oraz takich maszyn i urządzeń, jak myjki, parniki, kadzie filtracyjne, urządzenia napowietrzające, urządzenia destylacyjne, kolumny rektyfikacyjne, linie rozlewnicze; dokonywanie kontroli międzyoperacyjnych w zakresie zgodności z obowiązującymi normami - współpraca z laboratoriami; zaopatrywanie stanowisk pracy w instrukcje postępowania technologicznego oraz obsługi maszyn i urządzeń; samodzielne podejmowanie decyzji w przypadku awarii w produkcji lub zgłaszanie ich przełożonym; prowadzenie dokumentacji produkcyjnej dotyczącej ilości wyprodukowanych wyrobów, zużycia surowcó, materiałów pomocniczych oraz nakłądu pracy; współuczestniczenie przy opracowywaniu instrukcji terchnologicznych oraz normatywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; udział w badaniach związanych z opracowywaniem nowych asortymentów i technologii, nadzór nad pracownikami w zakresie przestrzegania higieny oraz przepisó bhp i ppoż. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | wykonywać badania analityczne surowców, półfabrykatów i produktów gotowych oraz inne analizy specjalistyczne z wykorzystaniem sprzętu i apoaratury laboratoryjnej. |